• TEDxVitosha

В свещено преклонение пред великата сила на природата те могат да изкачат и най-високите върховеДнес не е достатъчно да бъдеш добър в работата си, трябва да я вършиш със страст. С онази страст, която те движи напред и нагоре, която озарява лицето ти с усмивката на откривателството и която не гасне, дори животът ти да зависи от нея. Наско и Иън определено могат да закачат тази максима на ревера. Вдъхновение обзема всеки след срещите с Иън Джаксън, ръководител “Природозащита” във WWF Bulgaria и доктора-агроном-алпинист-многократен световен рекордьор Атанас Скатов.Канадецът Иън Джаксън е превърнал опазването на природата в своя кауза, професия,

всекидневие, наука и… икономика. Повече от 20 години той живее с проекти и стратегии за

съхраняването на традиционните общности, за естественото свързване на природата и човека.


Пътят му на вдъхновен изследовател и откривател започва от Ванкувър (Канада) и преминава през Япония, Кения, Норвегия, Мианмар и Тайланд, за да го доведе днес в София. Иън играе водеща роля в успешното разработване на 5-годишния стратегически план на WWF България. Опитът му като коодинатор на общности в Норвегия, мениджър на еко-проект в Найроби и експерт-преподавател на кадри за тайландското правителство, сега служи на България и нейните природозащитни инициативи. Говори за страната ни с плам и любов, а вдъхновението му успява да увлече все повече международни корпорации във финансиране на проектите. Наема верните хора, ментор е на множество мениджъри на програми, увлича със себе си младите зелени предприемачи.


На пръв поглед някои от заниманията му може да звучат далечни и странни на хората от града, но просветителският плам на Иън им придава ореал на героичност. Ще се уверите лично. На TEDxVitosha 2020.


Билети за събитието може да закупите тук.Току-що завърналият се от изкачването на 10-тия си осемхилядник д-р Атанас Скатов, ентомолог, е Зелената личност на България за 2019 г. Той е едно лъчезарно момче с дълга плитка и с непоколебима решимост, което безкрайно обича народните танци.


Постиженията му са главозамайващи: Атанас Скатов е първият и единствен българин-веган изкачил Седемте континентални първенци и 11 върха над 8000 метра в рамките на 6 години и 9 месеца; първият и единствен българин изкачил 4 върха над 8000 метра в една година, за 140 дни; първият и единствен българин изкачил 2 пъти Еверест - по северния и по южния ръб; първият българин атакувал 3 върха над 8000 метра в рамките на 23 дни – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г., реализирал е и най-​бързото българско изкачване на връх над 8000 метра - Макалу (8481 м) в рамките на 94 часа – само с една нощувка на базов лагер и световен рекорд до май 2019.


Целта на Атанас не е в името на рекорда. В паузите между две експедиции алпинистът се превръща в писател и така вече е създал пет книги. За планинските върхове, естествено. Шестата ще бъде представена и на TEDxVitosha 2020, където Наско ще даде автографи на всички желаещи.


Билети за събитието може да закупите тук.

12 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.