Теа Кусева и Миролюба Бенатова – красотата на самостоятелния полет


  Кураж, увереност, риск, достойнство, висок професионализъм и силата да кажеш „не“. Всичко изброено може да бъде отнесено към житейския и професионален път на Теа и Мира. Да си смел не означава да не те е страх от това, което ще се случи. Да си смел означава да постъпиш правилно, въпреки че те е страх. Вижте как го правят те.


  Когато чуем, че някой млад българин е на добра позиция в компания от петорката FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) си казваме: „Браво!”. А когато това е жена, работила успешно и за Google, и за Apple, няма как да не възкликнем: “Това е изключително постижение!“ Е, Теа Кусева е опитала и от меда, и от жилото на това да си във въртележката на съвременните високи технологии, а опитът й в двата гиганта й дава куража да ги напусне и да опита сама.

  Младата дама завършва Англо-американското училище в София и събитиен мениджмънт в Regent’s University в Лондон. Печели награда за най-добър студент в специалността си и първата си позиция в Google, благодарение на устременността и познанията си, след което отива да работи и за Apple, с чести интензивни полети между Европа и САЩ. Там научава, че отдадеността в професията винаги помага на кариерата, но често вреди на много други аспекти от живота.

  В световните корпорации Теа усвоява безценни умения да организира стотици специалисти от няколко континента за едно събитие. И осъзнава широките възможности на електронни таблици като Google Sheets, Numbers, Microsoft Excel. Дори създава авторски инструмент, чиито качества са признати в Apple. В един момент осъзнава, че може да лети сама, без патерицата на корпорацията.

  Билети за събитието може да закупите тук.

  Миролюба Бенатова е може би най-награждаваният разследващ журналист у нас. 26-годишната й кариера е ярко отражение на непоколебимия й нерв и усет за детайла в новината. След първите 7 години във в-к „168 часа“ Миролюба успешно сменя диктофона с микрофон. 50-те й филма са безспорен мотив да бъде избрана за “Репортер на десетилетието” в bTV. Както и да попадне в класацията на 100-те на влиятелни жени в България.

  В bTV Мира разследва участието на българи в трафика на кокаин и източването на холандската социална система от наши роми. Разкритията за трафика на бъбреци й носи награда от Международния консорциум за разследваща журналистика в САЩ. След спирането на “Хрътките”, Бенатова работи в Nova TV, където разследва организираната просия в Швеция, както и българското участие в бизнеса с проститутки в Брюксел. Следва поредицата й за успелите българи в Америка.

  Това, което не фигурира в официалната й биография е, че от две години скача самостоятелно с парашут. А днес цяла България знае, че от няколко месеца, след принудителното напускане на Нова телевизия, Миролюба Бенатова е лицензиран таксиметров шофьор. Напоследък практикува журналистика като хоби.


  Билети за събитието може да закупите тук.

  928 преглеждания

  COPYRIGHT TEDXVITOSHA 2020 ALL RIGHTS RESERVED.

  THIS INDEPENDENT TEDX EVENT IS OPERATED UNDER LICENSE FROM TED.

  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle