• TEDxVitosha

Теа Кусева и Миролюба Бенатова – красотата на самостоятелния полет


Кураж, увереност, риск, достойнство, висок професионализъм и силата да кажеш „не“. Всичко изброено може да бъде отнесено към житейския и професионален път на Теа и Мира. Да си смел не означава да не те е страх от това, което ще се случи. Да си смел означава да постъпиш правилно, въпреки че те е страх. Вижте как го правят те.


Когато чуем, че някой млад българин е на добра позиция в компания от петорката FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) си казваме: „Браво!”. А когато това е жена, работила успешно и за Google, и за Apple, няма как да не възкликнем: “Това е изключително постижение!“ Е, Теа Кусева е опитала и от меда, и от жилото на това да си във въртележката на съвременните високи технологии, а опитът й в двата гиганта й дава куража да ги напусне и да опита сама.

Младата дама завършва Англо-американското училище в София и събитиен мениджмънт в Regent’s University в Лондон. Печели награда за най-добър студент в специалността си и първата си позиция в Google, благодарение на устременността и познанията си, след което отива да работи и за Apple, с чести интензивни полети между Европа и САЩ. Там научава, че отдадеността в професията винаги помага на кариерата, но често вреди на много други аспекти от живота.

В световните корпорации Теа усвоява безценни умения да организира стотици специалисти от няколко континента за едно събитие. И осъзнава широките възможности на електронни таблици като Google Sheets, Numbers, Microsoft Excel. Дори създава авторски инструмент, чиито качества са признати в Apple. В един момент осъзнава, че може да лети сама, без патерицата на корпорацията.

Билети за събитието може да закупите тук.

Миролюба Бенатова е може би най-награждаваният разследващ журналист у нас. 26-годишната й кариера е ярко отражение на непоколебимия й нерв и усет за детайла в новината. След първите 7 години във в-к „168 часа“ Миролюба успешно сменя диктофона с микрофон. 50-те й филма са безспорен мотив да бъде избрана за “Репортер на десетилетието” в bTV. Както и да попадне в класацията на 100-те на влиятелни жени в България.

В bTV Мира разследва участието на българи в трафика на кокаин и източването на холандската социална система от наши роми. Разкритията за трафика на бъбреци й носи награда от Международния консорциум за разследваща журналистика в САЩ. След спирането на “Хрътките”, Бенатова работи в Nova TV, където разследва организираната просия в Швеция, както и българското участие в бизнеса с проститутки в Брюксел. Следва поредицата й за успелите българи в Америка.

Това, което не фигурира в официалната й биография е, че от две години скача самостоятелно с парашут. А днес цяла България знае, че от няколко месеца, след принудителното напускане на Нова телевизия, Миролюба Бенатова е лицензиран таксиметров шофьор. Напоследък практикува журналистика като хоби.


Билети за събитието може да закупите тук.

15 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.