• TEDxVitosha

Мастър Ши Хенг И и София Калинова – да счупиш шаблонаТой е един от изключителните монаси от манастира Шаолин, но е извън представата ни за отшелник. Пътува по света и учи „изпушилите“ от работа хора как да постигнат баланс в живота си. Тя е на ръководен пост в Ирландската комисия за правата на човека и равенството. Стига до Дъблин след като със своя брат близнак, който също е с увреден слух, променя правилника на МОН глухи ученици да нямат право на матура по чужд език.Ши Хенг И, който знае как се лети високо

Повече от 30 години мастър Ши Хенг И практикува и изучава взаимодействието на тялото и ума. Неговата сила е в способността му умело да комбинира тези знания с физически упражнения, като практикува бойно изкуство – Кунг Фу и Чи Гонг. Има академично образование, но предпочита живота в манастира Шаолин Темпъл Юръп (Shaolin Temple Europe), който се намира в Отерберг, Германия. От 2010 година ръководи обителта и се грижи за устойчивото развитие и разпространение на културата и философията Шаолин. Като съвременен монах, мастър И носи смартфон в гънките на дрехата си, защото не вижда противоречие да живее едновременно с древното знание и високите технологии.

„Универсалният закон да бъдем успешни и щастливи едновременно означава да намерим баланса. Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е: „Какво означава успехът за вас?“ Ако това е да имате много пари, тогава трябва да решите как да ги изкарате, но така че да запазите баланса и да поддържате своето здраве и качествен живот. Повече пари може да означава също повече усилия и дисциплина. Въпросът за баланса е как да интегрирате и двете идеи: за повече пари и за качество на живот в ежедневието си“, казва мастър Ши Хенг И. А що се отнася до летенето – той наистина го може – трябват му само тояга и малко пространство. Очакваме го да дойде на TEDxVitosha 2020 и да сподели за пътя на Шаолин.


Билети за събитието може да закупите тук.
София Калинова пребори системата без да говори на висок глас

През 2015 г. на церемония в Япония София Калинова е отличена като една от десетте най-изявени млади личности в света. Учредител и по-късно президент на Европейския съюз на глухите студенти, тя отстоява правата и равнопоставеността на глухите хора. Проучва условията за образование за студенти с увреден (или липсващ) слух и в резултат написва „Наръчник за глухи студенти в Европа“.

Днес младата дама специализира в най-старото юридическо училище в Ирландия, защото иска да стане първият глух адвокат в страната и да може да пледира във висшите съдилища. Тя е Изпълнителен директор на Ирландската комисия за правата на човека и равенството, а на доброволчески начала – член на борда на директорите на Ирландския съюз на глухите. Въпреки изключителната си заетост, не е изоставила Съюза на глухите в България и дистанционно се труди в областта на политиката и международните въпроси.

София е вдъхновение за всички хора със специфични потребности, на които системата отказва достойна реализация. И ярък пример, че пречките се преодоляват с постоянство и аргументи. На TEDxVitosha София Калинова “ще говори” на своя майчин език - красивия български жестов език, който тя обича и популяризира от все сърце.


Билети за събитието може да закупите тук.

7 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.