• TEDxVitosha

Кирил Петков и Дейвид Болински – парола Harvard


Кирил Петков се дипломира в Harvard, обаче постига американската мечта у нас. А Дейвид Болински напуска добре платената си позиция на илюстратор в Yale, за да революционизира начина, по който в Harvard преподават медицина. Само Харвард ли е връзката между тях? Не! Открийте сами какво.
„Българската пробиотична бактерия“ на Кирил Петков

Когато си завършил Harvard Business School и си бил ученик на Майкъл Портър, пътищата пред теб са широки като магистрали. Особено в САЩ. Кирил Петков, обаче, се връща да реализира американската мечта у нас, защото е убеден, че България има богатства, с които да завладее света. И успява с лекота! Днес Опра Уинфри рекламира неговия пробиотик в собственото си списание. Тенисистът Новак Джокович също е почитател на създадените от Кирил пробиотици (с два световни патента), основани на извлек от бяло кокиче и лактобацилус булгарикус. Продуктът се продава в 4500 аптеки в Щатите, а също - в най-луксозните заведения на Манхатън.

Петков не къса връзката си с престижния университет. През 2007 г. инициира “Харвардски курсове” към Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски“ - програма, в която безплатно се обучават 60 студенти годишно, подбрани с конкурс сред четворно повече кандидати. Дарява половин милион лева за създаването на Център за приложни изследвания и иновации. През пролетта на 2019 г. е удостоен с голямата награда в кампанията “Достойните българи”.

Кирил Петков вярва, че единственият начин за дългосрочна положителна промяна в България е да се образоват достатъчно на брой млади хора, които разбират какво означава да се бориш на глобалния пазар, а не да “просперираш” от предопределени държавни поръчки. И за да го докаже дава на студентите свободен достъп до лабораторията към Центъра, където те могат да експериментират и да създават продукти, услуги и дори патенти в биотехнологиите.


Билети за събитието може да закупите тук.Дейвид Болински превърна живота на клетката в сериал

Анимационният филм „Вътрешният живот на клетката“ показва най-малката съставна единица на човешкото тяло като огромен, оживен, сложно организиран град, населен от микромашинки. „Те определят как да се движи клетката, как да се размножава, те задвижват нашите сърца, задвижват нашите умове“.

Това казва Дейвид Болински, създател на анимацията, променила преподаването по Биология (Biological Science) в Harvard. Със своя новаторски 8-минутен филм, гледан от над 20 милиона души по света, той въвежда изцяло нов подход за визуализация в молекулярната и клетъчна биология, като реализира тийнейджърската си мечта да стане първия 3D дигитален “медицински аниматор” - напук на твърдението на декана на медицинския факултет в университета, че “в медицината няма място за комикси”. Визионер и харизматичен мечтател, който превръща сухите лекции по биология и анатомия в атракция, Дейвид помага на студентите по-лесно “да навързват” научните факти в молекулярната и клетъчна билогия.

В проект за Bill and Melinda Gates Foundation Дейвид работи по създаването на образователен анимационен интерактивен онлайн курс по биология за обществените колежи в САЩ. В него учениците буквално могат „да летят“ в моделите на неврона, в клетките на бактериите и на растенията, да местят протеини, да внасят и добавят вещества и да виждат мигновено какви са последствията от съответната намеса. Днес виртуалната и добавената реалност окриват нови полета за развитие пред анимираното обучение. Чрез тях Дейвид Болински и екипът му разработват първия пълен курс по молекулярна и клетъчна биология на насекоми за ученици в средното училище, като насърчават младежите не само да учат, но и „да продължат нататък“. И дори да не станат учени, да израснат като хора, които са грамотни в областта на науката.


Билети за събитието може да закупите тук.

15 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.