Истинската цена на изгодния етикет

Модната индустрия – най-големият замърсител на околната среда след петрола


автор: София Павлова


В днешно време всички сме добре запознати с вредата върху околната среда, причинена от еднократни пластмасови продукти. Вече пазаруваме с памучни торби, пием от метални сламки, а бамбуковата чаша за кафе е навсякъде с нас. Страхотно, прогресът е налице. Замисляме ли се достатъчно обаче за една друга съществена част от нашето ежедневие – дрехите, които носим всеки ден?

Живеем в забързани времена, това е ясно. Бързаме, за да не закъснеем, да не изпуснем метрото, срещата, събитието, последната гореща оферта. И в цялото това надпреварване ставаме жертва на така наречената бърза мода. Масовите магазини за дрехи са лесно достъпни, големите надписи SALE ни привличат с червения си цвят и ниски цени, а дори да ги няма тях – винаги ще намерим нещо изгодно сред подредените щандове. Когато ни трябва специфична дреха за конкретен повод, знаем, че най-вероятно ще я открием в най-близкия мол. Намираме това, което ни трябва и ситуацията е спасена. Чудесно. След това обаче ни става ясно, че тази блестяща блуза в ярки цветове и без един ръкав със сигурност няма да влезе в ежедневна употреба. Следователно еднократно облеченият топ потъва дълбоко в гардероба, докато не дойде моментът да го извадим и изхвърлим. Многоцветните контейнери стават все повече и повече, всички сме запознати с ползите от рециклирането, а някои от нас съвестно изпълняват разделното събиране на отпадъци. Знаем ли обаче къде отиват ненужните вече дрехи? Какво се случва с роклята, която не носим, защото ни е омръзнала или панталона, който вече не е в актуалната за сезона кройка? Ще ви кажем - над 85% текстил биват изхвърляни всяка година[1]. Те не потъват в небитието, а най-често биват изгаряни, което значително допринася за замърсяването на околната среда. Не можем ли да сведем този процент до минимум, като даряваме тези дрехи на нуждаещите се например? Истината е, че днес се произвеждат повече облекла, отколкото са необходими. Еквивалентът на един боклукчийски камион, пълен с дрехи, бива изхвърлян на сметище или директно изгарян на всяка секунда.

Пазарът за бърза мода просперира, защото търсенето е по-голямо от всякога: стоки на ниски цени са на една ръка разстояние. За съжаление материалите и платовете, от които се изработват тези дрехи са с възможно най-ниско качество, което драстично съкращава живота им, но увеличава продажбите на масовите модни брандове.

Световната модна индустрия произвежда повече емисии на въглероден диоксид (над 1,2 милиарда тонa), отколкото международните полети и морското корабоплаване, взети заедно[2]

На прага на новото десетилетие иначе клишираният израз „всичко е в наши ръце“ не би могъл да бъде по-значим. Защото е. Защото, ако ние, крайните потребители, изискваме устойчиви и качествени продукти, то това непременно ще промени вече изградените модели на индустрията.


На 25 януари в театър „Азарян“ на сцената на TEDxVitosha ще имаме възможността да чуем един от двигателите на промяната в съвременната модна индустрия – Боряна Узунова, която безрезервно защитава тезата, че всички ние сме в синхрон с природата и можем да черпим вдъхновение и ресурси от нея, без да я унищожаваме.


Източници :

[1] https://harmony1.com/textile-waste-infographic/

[2] https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/A-New-Textiles-Economy_Full-Report.pdf

0 преглеждания

COPYRIGHT TEDXVITOSHA 2020 ALL RIGHTS RESERVED.

THIS INDEPENDENT TEDX EVENT IS OPERATED UNDER LICENSE FROM TED.

  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle