• TEDxVitosha

Давид Карвальо и Боряна Узунова – бъдещето на дизайна и модата


Колко високо може да стигне архитектурата? А модната индустрия? Нека попитаме за това Боряна и Давид, защото те двамата творят с мисъл за бъдещето – на планетата и на хората, които я населяват – и измислят как да използваме съвременните технологии, за да създадат по-добра среда за всички нас.


През целия си професионален път Давид Карвальо се захваща с нещо, което другите смятат за невъзможно, и го довежда до изумителен резултат. В момента той е старши вицепрезидент в направление „Архитектура и индустриален дизайн“ на Pininfarina, известна с творенията си в областта на автомобилния дизайн. Пътят на Давид до Торино, където е централата на италианската компания, започва от родната му Франция, минава през Калифорния и работа за международни компании, основаване на собствен бизнес и първото кибернетично студио.

Давид е виртуоз в дизайна и дигиталната трансформация с международен авторитет. След стотици зашеметяващи проекти по целия свят и висши мениджърски позиции, Карвальо акостира в Pininfarina, за да открие нови хоризонти на дигиталния дизайн и потребителското преживяване чрез нови бизнес модели. Ако това определение ви звучи малко отвлечено, с две думи: създават се интерактивни преживявания между човека и машината, без разумът да се роботизира.

Давид поддържа идеята че тези „нови за света“ преживявания ще бъдат възприети бързо и ще доведат до устойчиво развитие и използване на информацията и данните, което ще накара хората да мечтаят още по нависоко. Повече за това ще научим от него на сцената на TEDxVitosha.


Билети за събитието може да закупите тук.


Тя е красива, интелигентна и амбициозна млада дама, която тази година е отличена в класацията за най-талантливи предприемачи на Forbes Bulgaria „30 под 30“. Водена от любовта си към природата, Боряна избира да посвети своя професионален път на актуална, но масово пренебрегвана от обществото тема – елиминиране на екологичния отпечатък на модната индустрия, която е вторият най-голям замърсител на околната среда в света.

Боряна има изявена страст към технологиите, която я отвежда в The Hong Kong University of Science and Technology. Приемат я с пълна стипендия в най-престижната бакалавърска програма в Азия – Global Business, а като втора и трета специалност записва маркетинг и технологии. Четири години по-късно завършва с пълно отличие.

В края на първата си година в университета в Хонконг започва да работи върху технология, чрез която да помогне модната индустрия да намали замърсяването от свръхпроизводството посредством автоматизиране на производствения процес и изработване на дрехи по поръчка, и с перфектна мярка за всеки индивидуален клиент. Така, все още студент, младата дама събира екип и стартира първата си компания MorphX. През 2017-а MorphX представя софтуерен и хардуерен продукт, който получава световен патент.

Следващата стъпка към минимизирането на екологичния отпечатък от модата е създадената от нея и от Ева Вучева 360º платформа за устойчива мода Kool and Konscious. Сайтът е най-големият онлайн магазин за екологична мода, като същевременно събира всички участници от модната верига – от производителите на еко платове, до колоранти без токсини, еко опаковки, рециклиране на тъкани и др. На TEDxVitosha Боряна ще сподели мечтата си за пълна прозрачност и максимално висока ефективност на модната индустрия, както и за многократно намаляване на нейния екологичен отпечатък.


Билети за събитието може да закупите тук.

7 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.