Давид Карвальо и Боряна Узунова – бъдещето на дизайна и модата


  Колко високо може да стигне архитектурата? А модната индустрия? Нека попитаме за това Боряна и Давид, защото те двамата творят с мисъл за бъдещето – на планетата и на хората, които я населяват – и измислят как да използваме съвременните технологии, за да създадат по-добра среда за всички нас.


  През целия си професионален път Давид Карвальо се захваща с нещо, което другите смятат за невъзможно, и го довежда до изумителен резултат. В момента той е старши вицепрезидент в направление „Архитектура и индустриален дизайн“ на Pininfarina, известна с творенията си в областта на автомобилния дизайн. Пътят на Давид до Торино, където е централата на италианската компания, започва от родната му Франция, минава през Калифорния и работа за международни компании, основаване на собствен бизнес и първото кибернетично студио.

  Давид е виртуоз в дизайна и дигиталната трансформация с международен авторитет. След стотици зашеметяващи проекти по целия свят и висши мениджърски позиции, Карвальо акостира в Pininfarina, за да открие нови хоризонти на дигиталния дизайн и потребителското преживяване чрез нови бизнес модели. Ако това определение ви звучи малко отвлечено, с две думи: създават се интерактивни преживявания между човека и машината, без разумът да се роботизира.

  Давид поддържа идеята че тези „нови за света“ преживявания ще бъдат възприети бързо и ще доведат до устойчиво развитие и използване на информацията и данните, което ще накара хората да мечтаят още по нависоко. Повече за това ще научим от него на сцената на TEDxVitosha.


  Билети за събитието може да закупите тук.


  Тя е красива, интелигентна и амбициозна млада дама, която тази година е отличена в класацията за най-талантливи предприемачи на Forbes Bulgaria „30 под 30“. Водена от любовта си към природата, Боряна избира да посвети своя професионален път на актуална, но масово пренебрегвана от обществото тема – елиминиране на екологичния отпечатък на модната индустрия, която е вторият най-голям замърсител на околната среда в света.

  Боряна има изявена страст към технологиите, която я отвежда в The Hong Kong University of Science and Technology. Приемат я с пълна стипендия в най-престижната бакалавърска програма в Азия – Global Business, а като втора и трета специалност записва маркетинг и технологии. Четири години по-късно завършва с пълно отличие.

  В края на първата си година в университета в Хонконг започва да работи върху технология, чрез която да помогне модната индустрия да намали замърсяването от свръхпроизводството посредством автоматизиране на производствения процес и изработване на дрехи по поръчка, и с перфектна мярка за всеки индивидуален клиент. Така, все още студент, младата дама събира екип и стартира първата си компания MorphX. През 2017-а MorphX представя софтуерен и хардуерен продукт, който получава световен патент.

  Следващата стъпка към минимизирането на екологичния отпечатък от модата е създадената от нея и от Ева Вучева 360º платформа за устойчива мода Kool and Konscious. Сайтът е най-големият онлайн магазин за екологична мода, като същевременно събира всички участници от модната верига – от производителите на еко платове, до колоранти без токсини, еко опаковки, рециклиране на тъкани и др. На TEDxVitosha Боряна ще сподели мечтата си за пълна прозрачност и максимално висока ефективност на модната индустрия, както и за многократно намаляване на нейния екологичен отпечатък.


  Билети за събитието може да закупите тук.

  285 преглеждания

  COPYRIGHT TEDXVITOSHA 2020 ALL RIGHTS RESERVED.

  THIS INDEPENDENT TEDX EVENT IS OPERATED UNDER LICENSE FROM TED.

  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle