• TEDxVitosha

Цветелина Николова и Илиан Илиев – ухания, затворени в книга


Какво общо има между фотограф и дама-управител на винена корпорация? На пръв поглед – нищо! Но в TEDx основно правило е да се вгледаш втори път, да потърсиш в дълбочина, да разсъдиш.

И тогава откриваш, че Цветелина и Илиан крият между кориците на книга аромати, вкусове, усещания, наслада. Всеки по своему, но с еднаква отдаденост и страст.Цветелина Николова е управляващ директор на винарските изби „Катаржина Естейт”, „Белица Уайнъри”, „Кончерто Уайнъри”, и изпълнителен директор на „Платинум Брандс“ – дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки. Тя е най-младата българка с Master of Science in Wine Management в изключително престижната OIV (International Organization of Vine and Wine).


Вдъхновена от световния опит и наученото там, Цветелина посвещава творческата си енергия на визията да постави България на винената карта на света.

“Виното е изкуство, музика, любов, една емоция, с която трябва  да живееш в сърцето си и да разказваш историята му със страст. Само така се получават нещата“, признава Цветелина. И „облича“ любовта си в книга. През 2018 г. тя издава – на български и на английски език - богато илюстрована “библия за българските вина и традиции”  - „Wines of Bulgaria“. 


Билети за събитието може да закупите тук.
Илиан Илиев тази година за трети път спечели еквивалента на „Оскар“ в областта на кулинарната фотография и книгоиздаването. Рецептите на Елица Божинова и снимките на Илиан, представени в най-сладката книга „Магията на шоколада“, получиха приза Gourmand Best in the World 2019 на Международния книжен панаир в Макао. Как момчето от Монтана успява да стигне до Кеймбридж? Как художникът израства от фоторепортер във войната в Косово до един от най-добрите фотографи на храна в света?

За 30-годишната си кариера Илиан успява да сътвори 15 самостоятелни изложби и 3 чудесни деца, които нарича „моето съкровище“, да преподава в HRC Culinary Academy у нас и в безброй мастър класове по кулинарен стайлинг и фотография по света. Да издаде четири книги, една от които с негови авторски рецепти. И, да, ако питате защо на английски изписва името си с малка буква – ами, за да не го бъркат с Лилиан.


Билети за събитието може да закупите тук.

12 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.