Българското вино и 5 наши сорта грозде, с които си струва да се гордеем


Автор: София Павлова

Решихме да посветим днешния ден на една от най-ценените, ароматни, разнообразни и приятни за небцето традиции – българското вино. Дионисиевата напитка е символ на плодородие и живот, на трансформация и триумф, с нея празнуваме любовта и съкровените за нас мигове.

Знаете ли, че археологически проучвания установяват, че днешната територия, на която се намира България, е била един от първите географски винени райони в света? Именно поради специфичните климатични и географски характеристики, древните традиции и винени обичаи, нашето вино притежава неповторим вкус и специфични особености.

Историята на виното в България започва още от древни тракийски времена. Тогава виното било не просто питие, а божествен еликсир - източник на вдъхновение и кураж преди всяка битка и част от празненството след всяка победа. Традиционно българите пият предимно червено вино, което заема почетно място на всяка трапеза. Ние избрахме именно 5 сорта български вина, които са прекрасен избор за настоящия зимен сезон.


  • Мавруд е едно от най-древните и типични български сортове вина. Името му идва от гръцката дума „мавро“, което означава „черен“. Известен е с богатия си вкус и е определян от винените експерти като „най-изискания червен български винен сорт грозде“. Вкусът на мавруда съчетава танинова тежест с дъх на диви плодове.

  • Рубин e създаден в средата на 40-те години на XX век чрез кръстосване на сортовете небиоло и сира. Сортът е подходящ за получаване на трапезни, сухи и десертни вина. Вкусът е плътен с наситено тъмен рубинен цвят и специфичен аромат. Въпреки че не е отглеждан от дълбока древност, този сорт е сред най-интересните и обичани вина в България. ­­­

  • Широка мелнишка лоза е стар сорт, отглеждан в района на град Мелник. Той се смята за ендемит – ботанически вид, разпространен само на територията на Югозападна България. Усеща се съчетание от ягоди, бели череши, костилка. Повечето винари предпочитат неговата разновидност Мелник 55 или Ранна мелнишка лоза.

  • Гъмза е идеалният избор за всички любители на нежните и богати на плодов характер вина. Това е специфичен сорт, който се свързва с територията на Северозападна България.

  • Памидът е сред първите култивирани български сортове и един от най-старите в света. Разпространен е из цялата страна. Цветът е светъл, вкусът е хармоничен, а виното е добре да се консумира младо. Памидът няма потенциал за отлежаване.


Днес на територията на България съществуват над 240 винени производители, разположени в обособени райони, всеки от които е носител на богата история, местни традиции и винени обичаи. Въпреки всеобщото схващане, че българската територия е разделена на пет главни винени региона, пътеводителят на българските вина и традиции, “Wines of Bulgaria”, представя цели девет винени райони-посоки.

На 25 януари ще чуем и видим Цветелина Николова, управляващият директор на една от най-успешните и разпознаваеми български винени изби –„Катаржина Естейт“. Именно нейна е и заслугата за издаването на “Wines of Bulgaria”.


„Виното е изкуство, музика, любов, една емоция, с която трябва да живееш в сърцето си и да разказваш историята му със страст. Само така се получават нещата“, разказва Цветелина Николова и определено доказва твърдението, че когато сме отдадени на мисията си, позитивните резултати не закъсняват.Източници:

https://divino.bg/

https://www.sevastianov-vines.com/

0 преглеждания

COPYRIGHT TEDXVITOSHA 2020 ALL RIGHTS RESERVED.

THIS INDEPENDENT TEDX EVENT IS OPERATED UNDER LICENSE FROM TED.

  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle