• TEDxVitosha

Филип и Астари, артистични изследователи и пътешественици


Неговият „офис“ е джунглата, нейният е посолството. И двамата имат своите корени в Азия, но в момента България е техен дом. Филип Лхамсурен е авантюрист и писател, а Н.Пр. Сри Астари Расджид е дипломат и артист.Филип Лхамсурен признава, че е емоционален, дори казва, че страхът не му е непознат по време на експедициите. Не смелост, а любопитство го карат да не спира да пътува и да преживява света около себе си. Филип е българин, но фамилията му издава номадската кръв във вените му - майка му е от Монголия и за него този корен е много силен. Прекосил е повече от 10 000 км в Централна Азия и 7000 км в джунглите на Амазония, с което се нарежда като третия човек в света, който го е постигнал сам и без водачи. В момента работи по създаването на документалния филм „Прегръдката на Амазония“, който проследява завръщането към мястото, където три години по-рано, през 2015 г., Филип губи кануто си, среща наркотрафиканти и става обект на стрелба. Неприятният развой на събитията тогава го карат да прекрати експедицията си, но миналата година пътешественикът се връща обратно към Южна Америка и довършва започнатото. За експедициите си има издадени и две книги, предстои и трета.


Нейно превъзходителство Сри Астари Расджид е посланикът на Индонезия в България. Баща й също е дипломат, затова тя и 6-те й братя и сестри прекарват детството си в Индия, където той е аташе. По-късно се връща в Джакарта и започва работа като редактор на популярно модно списание. Пътят на живота й я пренася през изключителни срещи и познанства – 18 години подред ходи на Световния икономически форум в Давос, срещала е Далай Лама и принцеса Даяна, занимава се активно с изкуство и нейни картини са излагани на Биеналето във Венеция, в Лондон и Париж, търсени са от издатели като корици на книги. Била е в повечето държави в света и е винаги готова да се срещне с човек, много различен от нея, затова и твърдо застава зад националното мото на Индонезия „Единство в многообразието“. Признава, че в момента дипломатическата й мисия в България, Македония и Албания, където също е посланик, надделява и почти не й остава време за изкуството й, но обещава, че годините й в Източна Европа ще имат силно отражение върху творбите й.


Филип и Астари са сред лекторите на TEDxVitosha: Намерете х на 9 март, когато в рамките на цял ден ще ви изненадваме, вдъхновяваме и наелектризираме с идеи, изпълнения, вкусни паузи и страхотни подаръци.

Каква е тяхната интерпретация на значението на х вижте на 9 март в Народния театър!

7 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.