• TEDxVitosha

Плачкови и Костови, артисти от малки и завинаги


Те работят с ръце и изпълненията им ще ви изумят, но това е почти единственото общо между тях. Дуо Плачкови, познати като La Comedia, са поредно поколение акробати и циркови артисти, а малките братя Деян, Кирил и Троян Костови свирят на пиано на 6 ръце.


Стефан и Алина Плачкови се запознават преди две десетилетия и половина и в продължение на месеци си пишат писма, защото не успяват да се видят. В сагата се намесва дори бабата на Алина, а хубавият край може и да закъснява, но не им избягва: женят се, а синът им Саша също (засега поне) е цирков артист и участва в изпълненията, включително и в актуалното им представление La Comedia. Любопитно е и как се ражда авторският спектакъл La Comedia: вдъхновен е от дъщерята на Чарли Чаплин – Виктория. Тя предлага да се продължи сътрудничеството между двете семейства, започнало преди 100 години, когато прадядото на Алина– Джордж Дейвис, е играл заедно с Чарли Чаплин във филма „Циркът“.

Алина Плачкова е родена е в Дания в семейство на седмо поколение артисти. Носител е на златен медал от Международния цирков фестивал в Париж – „Циркът на бъдещето”, както и от цирковите фестивали в Рим и Берлин. Алина е професионален артист в областта на музикалното жонглиране и акробатичния балет.

Стефан Плачков е роден в България. Завършва известното цирково училище в Москва с грамота лично от Юрий Никулин. Работил е с „Цирк Балкански“ и Cirque du Soleil. Участвал е като консултант в реализацията на високобюджетния мюзикъл на Бродуей Pippin. Той е професионален артист в жонглирането, свободното балансиране върху стълба, въртенето на кубове и комедията. Изявявал се е в престижни фестивали в Рим, Париж, Берлин.


Един за всички, всички за един. Такова е неофициалното мото на семейство Костови и Деян, Троян и Кирил го приемат много насериозно. И тримата са родени в САЩ, но родителите им са българи. Живеят в Швейцария вече 4 години, но прекарват летата си в България.

Деян е най-големият – той е на 12, обича футбол, хокей на лед, покер и шах. В последната дисциплина е шампион както за Европейския съюз, така и в България и Швейцария.

Кирил е на 11, обича да пее и също като брат си обожава шаха. Той е изгряваща звезда в този спорт, в момента е класиран под номер 20 в своята възрастова категория в тазгодишния шампионат.

Троян е на 8 и макар че споделя интереса на братята си към хокея и шаха, също така има и собствено хоби – изкуството. Много се увлича и по магията и фокусите.

Вече 2 години тримата братя свирят на 6 ръце и са изнасяли концерти – понякога пред приятели, а понякога пред публика от 500 души – в различни държави.

Дуо Плачкови и трио Костови са сред лекторите на TEDxVitosha: Намерете х, когато в рамките на цял ден ще ви изненадваме, вдъхновяваме и наелектризираме с идеи, изпълнения, вкусни паузи и страхотни подаръци.

Каква е тяхната интерпретация на значението на х вижте на 9 март в Народния театър!

2 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.