• TEDxVitosha

Петър и Анна: В тяхната компания времето спираВремето забавя ход, докато си около тях, а в един момент сякаш посяда, за да ги чуе. Оставаш погълнат от музиката на човека, който разказва душата си с гайда, Петър Янев, или от думите на „експертът по времето“ Анна Йелен. Карат те да се вглъбиш в себе си и едновременно да усещаш как животът около теб кипи.Петър Янев е от Смолян, а животът му в музиката започва на 12, когато проявява интерес към гайдата. Харесва му и скоро след това влиза в музикалното училище в с. Широка Лъка. И останалото, както казват, е история – история, описана в редица албуми и изживяна в стотици, ако не и хиляди концерти със знаменити музиканти като Теодосий Спасов и Валя Балканска. Често името му извиква асоциации именно с Балканска, чийто глас отиде в Космоса и отвъд Слънчевата система, а преди две години, през 2017 г., двамата отбелязват 25 години заедно на сцена. Освен на гайда, с която най-много сме свикнали да го виждаме, Петър Янев свири и на кларинет и тъпан. Той също така композира музика както за себе си, така и за други музиканти. От 4 години е директор на Държавен ансамбъл „Родопа“.

В този контекст не е изненадващо, че има много отличия, а някои от тях са за заслугите му в популяризирането на българската гайда и народна музика по целия свят. Записан е в Златния фонд на Българското Национално Радио.

Музикантът използва популярността си и за набирането на средства за благотворителни кампании. Той е един от спомоществователите на първия православен храм на Антарктида. През 2011 г. с Валя Балканска изнасят благотворителни концерти в Япония след опустошителното земетресение. Имат и множество благотворителни концерти в България.Тя е усмихната и с онзи много, много шведски рус цвят на косата. Обича да пътува, излъчва естествена скромност, но и устременост.

Ще кажете, че точността й е вродена и интересът към времето е нещо съвсем очаквано у Анна, която по майчина линия е шведка, а по бащина – швейцарка. Съвсем наскоро пък разбира, че и фамилията, която идва от хърватския й дядо, също е обвързана с времето: при случайна среща във влака унгарец й обяснява, че Jelen на неговия език означава да живееш и да бъдеш в момента. Какво страхотно съвпадение с мисията на живота й, мисли си тогава Анна Йелен.

Визитката й гласи „Експерт по времето“ и нейната мисия е да обръща внимание на всеки един от нас върху най-важното: цената му. На теория всеки, който чете тези редове, би трябвало да възкликне тук „Глупости, как така е експерт по времето, това е като да си директор на водопада – всеки знае как да го управлява!“. Знае – да. Управлява ли го наистина добре – за мнозина отговорът е не. Анна води работилници и през последната година е била в поне 15 града в цял свят, разпространявайки идеята си – да направим всеки миг стойностен.


Анна и Петър са сред лекторите на TEDxVitosha: Намерете х на 9 март. В рамките на цял ден ще ви изненадваме, вдъхновяваме и наелектризираме с идеи, изпълнения, вкусни паузи и страхотни подаръци.

Каква е тяхната интерпретация на значението на х вижте на 9 март в Народния театър!

1 преглед0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.