• TEDxVitosha

Ивелин и София, които вярват в умния вид „хляб и зрелище“

Ако трябва да ползваме кратък израз, за да обясним какво работят София Йотова и доц. Ивелин Сърдъмов, бихме се сетили за „Хляб и зрелище“. Само че форматът на TEDx не обича излишна провокативност, затова ще уточним: Софи показва как храненето да бъде едновременно пълноценно и вкусно, а Ивелин изследва ефекта, който екраните и технологиите имат върху мозъка ни.
София Йотова се определя като човек на думите, кулинарен архитект и пътеводител в съвременната джунгла на псевдoздравословното. Тя е автор на кулинарния блог Foodie Boulevard и на първия по рода си интерактивен дневник-самоучител с НЕрецепти „Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения“. Също така е организатор на практически семинари и работилници за деца и възрастни, а освен това е и журналист. Последното всъщност е първо от хронологична гледна точка: след бакалавъра си по масови комуникации започва малко хаотична кариера, в която място намират международни образователни събития и корпоративните IT среди. Преди по-малко от 2 години, в края на 2017, София се сбогува с иначе стабилно развиващата се кариера с идеята да помогне на повече хора да разсъждават за храната по здравословен, градивен и финансово смислен начин. Приема храната като пътешествие и като инструмент за игра, която би се харесала дори и на скептичен възрастен. Ще забележите София отдалече, ако случайно я видите на улицата – почти винаги е впечатляващо положително настроена, с много дълга коса и цветна външност.


Доц. Ивелин Сърдъмов е специалист в сферата на социалната невронаука, т.е. пресечната точка на изучаването на структурите на мозъка и актуалните теми като новите технологии или глобализацията. Една мъничка част от нещата, които го интересуват, е как се отразяват всичките тези екрани във всекидневието ни на начина ни на мислене, колко стойностно е да се чете от хартия поне от време на време и как можем да се научим да четем „дълбоко“ (в оригинал терминът е deep reading). В началото на Прехода заминава за САЩ, където в университета Notre Dame прави докторантурата си. Автор е на книгата Mental Penguins, наречена така заради паралела между пингвините, чиито криле са променили еволюционното си предназначение, и хората, чийто мозък се променя през последните десетилетия с рязкото навлизане на екраните и дигиталните устройства. В момента доц. Сърдъмов преподава в Американския университет в Благоевград. Обича да прекарва свободното си време в медитация.


София Йотова и доц. Ивелин Сърдъмов са сред лекторите на TEDxVitosha: Намерете х на 9 март, когато в рамките на цял ден ще ви изненадваме, вдъхновяваме и наелектризираме с идеи, изпълнения, вкусни паузи и страхотни подаръци.

Каква е тяхната интерпретация на значението на х вижте на 9 март в Народния театър!

18 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.