• TEDxVitosha

Елена, Панчо и Шед: Успели въпреки (и заради) всичкиСрещат почти постоянно недоверие: Елена и Панчо, защото са незрящи, а Шед, защото ражда налудничави идеи. Съмнението в тях обаче носи успешна кариера съответно като юрист и DJ за Елена и Панчо, и рекорд на Гинес за Шед.

Елена и Панчо от малки са различни. В случая нямаме предвид от другите – заради липса на зрение – колкото един от друг. „Понеже сме брат и сестра, все ходихме заедно като бяхме деца, обаче всъщност се отличаваме много“, разказват те. Разликата може да се обясни така: Елена е по-интровертната от двамата и обича да кара хората да се усмихват, а Панчо е по-екстровертен и обича да ги кара да се смеят на глас.


Елена заминава за Холандия да учи международно право в университета, но само след месец усеща, че това не е нейното място, затова се връща в България и се дипломира като юрист тук. Сега работи в кантори и има интерес да се занимава с големи европейски проекти. Сладкодумна е и с много чувство за самоирония.

Панчо е по-малкият от двамата. Той е един от много добрите музикални продуценти и DJ, а понеже се оказва, че е единственият незрящ продуцент, който може да работи с нужните програми, се заема да учи и други слепи хора как да вървят по стъпките му. Освен това Панчо е част от екипа на Tenebris, ресторантът в София, където ядеш на тъмно, хем пресъздавайки усещането на незрящите хора, хем увеличавайки удоволствието от аромата и докосването до храната.

Все пак Елена и Панчо се връщат към това да правят неща заедно преди 2 години, когато заедно със съмишленици създават фондация „ВИЗИОНЕР“ в помощ на хора в неравностойно положение да повишат квалификацията си.


Шеридан Симоув, накратко Шед, винаги се е интересувал от забавната страна на живота. След университета отива да работи в Disney World, след което се насочва към медиите: сутрешното шоу на британската телевизия Channel 4 – The Big Breakfast, после Big Brother. Заедно с Channel 4 правят и документална поредица Back to school („Отново на училище“), в която Шед под прикритие се представя за тийнейджър, въпреки че тогава е на 30 г. Случаят предизвиква остри реакции, когато се разкрива истинската му самоличност- и най-вече възраст – и поредицата не е излъчена. През годините му хрумват много идеи, голяма част от които успява да материализира и които са описани в книгата му Ideas man („Човекът на идеите“). Първият урок в нея е за важността от хубавото първо впечатление – след като открива работата на мечтите си, стаж в телевизионна компания, освен стандартното CV изпраща на потенциалните си шефове.... пица. Находчивостта и смелостта му го довеждат до интервю и в крайна сметка получава работата. Много от идеите му разчитат на игра на думи, основана на вече популярен продукт, какъвто е случаят с Shinder – приложение като Tinder, но Шед е единственият мъж. Някои са подходящи за ку-ку магазини и са откровено детински. Общото между почти всички е количеството откази, които Шед получава от различни компании. Има рекорд на Гинес с малко нелепо постижение – за книга с най-много празни страници (200) заради „творението“ си „За какво друго мислят мъжете освен за секс“. Едно е сигурно: ако си науми нещо, ще намери начин да го сбъдне.

Елена, Панчо и Шед сред лекторите на TEDxVitosha: Намерете х на 9 март, когато в рамките на цял ден ще ви изненадваме, вдъхновяваме и наелектризираме с идеи, изпълнения, вкусни паузи и страхотни подаръци.

Каква е тяхната интерпретация на значението на х вижте на 9 март в Народния театър!

0 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.