• TEDxVitosha

Деница и Димитър, провокатори с най-висша кауза


Те самите едва ли биха се нарекли провокатори, но са двама от лекторите на TEDxVitosha с най-табу темите – което пък прави нуждата от дискусия на светло още по-голяма: Деница Любенова е адвокат по ЛГБТИ дела, а Димитър Карагегов е активист за по-смислена политика по отношение на тревата. И двамата са виждали грозната страна на правосъдната ни система и не минава ден, в който да не показват на обществото и институциите, че има хора без достъп до правата си.


Ако напишете „Лили и Дари“ в онлайн търсачка, ще попаднете на делото, с което най-често се свързва името на адв. Деница Любенова: в защита на правото на две млади българки да се обичат законно. Адвокатът не се ограничава до защита на една група хора обаче, а вярва, че човешките права са именно това, човешки. И не позволява словосъчетанието да стане нарицателно само за борбата на ЛГБТИ хора, за жени или за даден етнос. Открива несправедливости във всички слоеве на обществото и се бори да ги поправи.

Срещнете ли я за пръв път, Деница вероятно ще ви се стори тиха – освен ако не я видите на парти. Тогава осъзнавате, че този вглъбен човек, който обича да става рано (5 сутринта дори не трябва да се брои за рано, а за много късно на предишния ден!) и който действа методично, целеустремено, спокойно... всъщност е душата на купона. Обича хубавата, ама истински хубавата музика, има свежо чувство за хумор и отнякъде намира силите да танцува цяла нощ.

Когато не е в съда или не се подготвя за дело, адв. Любенова може да бъде намерена по планинските склонове да показва малка част от колекцията си от сноуборди или пък на диви плажове с книга в ръка, оставила настрана иначе постоянно звънящия телефон.


Димитър Карагегов е основател на движението Liberty 420 („Свобода за

конопа“) и се описва като човек, който обича да си довежда нещата до край. Това, допълнено от факта, че се пали лесно, но само по теми, от които разбира – а няма навика да говори неподготвен, му дава голямо предимство в каузата му. Трудно е да го обориш, ако стане въпрос за декриминализацията на марихуаната, защото говори с факти. Немалко хора са опитвали обаче: тревата е чувствителна за обществото тема и всеки си има аргументи, кои по-ясни, кои по-емоционални.

Дичо, както му казват накратко, е либертарианец по убеждения и вярва, че всеки възрастен има правото и отговорността да разполага сам със себе си, съответно може да пуши каквото прецени за добре (така, както други пият каквото преценят), но има и задължението да е информиран и да носи отговорността за постъпките си. Дразни се на двойния стандарт около цигарите, алкохола или кофеина, които са позволени и приети в обществото ни, въпреки че щетите им върху организма ни са отдавна доказани.

Истински го плашат синтетичните наркотици, заради което неуморно обяснява ефектите и разликите в произхода им и с тези на тревата.


Деница и Димитър са сред лекторите на TEDxVitosha: Намерете х на 9 март, когато в рамките на цял ден ще ви изненадваме, вдъхновяваме и наелектризираме с идеи, изпълнения, вкусни паузи и страхотни подаръци.

Каква е тяхната интерпретация на значението на х вижте на 9 март в Народния театър!

2 преглеждания0 коментари
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

Copyright TEDxVitosha 2021 all rights reserved.

This independent TEDx event

is operated under license from TED.