ЛЕКТОРИ

Untitled-1-03.png
Untitled-1-04.png
Speakers-09.png
Speakers-10.png
Speakers-18.png
Speakers-22.png
Speakers-25.png
Speakers-29.png
Speakers-32.png
Speakers-36.png
 

Шуанги Ли израства в провинциален Китай, но на 13 години поради малтретиране от страна на съучениците си, е принудена да напусне училище. В селото й се говори само Мандарин, но тя започва сама да учи английски език, наизустявайки пиесите на Шекспир. След като открива, че средновековният английски не е много приложим в съвремието, продължава самообучението си с програмите на  BBC.

 

Въображението и упорството й я водят в преодоляване на невъзможни обстоятелства, а английският език й открива изненадите на света. Сама овладява древния китайски музикален инструмент гуженг. Предизвиква издържливостта си със 100-километрови велопреходи в негостроприемните планини Гинзу, като непрекъснато измества баланса между невъзможното и постижимото.

Случайна среща в автобуса променя живота й завинаги. Успява да напусне Китай и завършва образованието си в един от  академично най-взискателните колежи в САЩ. Днес Шуанги пише следващата глава в книгата на живота си, продължавайки своето търсене на промяна и смисъл. Талантлив художник и фотограф, тя дори позира като модел за един от големите световни козметични концерни. Посредством разказите си за социално отговорни практики помага на други млади жени да достигнат мечтите си. Работи върху мемоарите си, за да документира своето необичайно пътуване.

 

Не знаем дали фактът, че пътува над 250 дни годишно е достатъчен, за да наречем Иван Зорзетто “дух без граници”, но определено мислите му се развихрят най-много сред облаците. След 11 години като рецепционист на хотел и срещи с неизброимо много клиенти от цял свят, той вече знае много за човешката природа. И това го насочва да се присъедини към международна консултантска компания, да натрупа богат списък от умения, които днес могат да превърнат всеки проект в успешен. Музикант по душа, но и свободен дух на мотор във всяка една лична минута.

„Моят живот винаги е бил динамична надпревара с времето и дисциплината. А също - доза La Dolce Vita. Успехите ми са проекция на усилията, които влагам и няколко прости правила – много емоция, труд, постоянство, позитивно мислене. Човек гради волята си във всеки един момент, а изпитанията ни се поднасят от съдбата, за да провери тя доколко си готов. Моето изпитание рестартира и внесе в живота ми още по-голяма жажда за емоции, отдаване на хората и трансформации. Вярвам, че всяко нещо се случва с причина и успехът на човека утре се формира днес.“

В присъствието на една цигулка Иван Зорзетто ще ви пренесе в свят на изпитания. И високи достижения.

 

Когато си завършил Harvard Business School и си бил ученик на Майкъл Портър, пътищата пред теб са широки като магистрали. Особено в САЩ. Кирил Петков, обаче, се връща да реализира американската мечта у нас, защото е убеден, че България има богатства, с които да завладее света.  И успява с лекота! Днес Опра Уинфри рекламира неговия пробиотик в собственото си списание. Тенисистът Новак Джокович също е почитател на създадените от Кирил пробиотици (с два световни патента), основани на извлек от бяло кокиче и лактобацилус булгарикус.  Продуктът се продава в 4500 аптеки в Щатите, а също - в най-луксозните заведения на Манхатън.

Петков не къса връзката си с престижния университет. През 2007 г. инициира “Харвардски курсове” към Стопанския факултет на  СУ „Климент Охридски“ -
програма, в която безплатно се обучават 60 студенти годишно, подбрани с конкурс сред четворно повече кандидати. Дарява половин милион лева за създаването на Център за приложни изследвания и иновации. През пролетта на 2019 г. е удостоен с голямата награда в кампанията “Достойните българи”.

Кирил Петков вярва, че единственият начин за дългосрочна положителна промяна в България е да се образоват достатъчно на брой млади хора, които разбират какво означава да се бориш на глобалния пазар, а не да “просперираш” от предопределени държавни поръчки. И за да го докаже дава на студентите свободен достъп до лабораторията към Центъра, където те могат да експериментират и да създават продукти, услуги и дори патенти в биотехнологиите.

 

Анимационният филм „Вътрешният живот на клетката“ показва най-малката съставна единица на човешкото тяло като  огромен, оживен, сложно организиран град, населен от микромашинки. „Те определят как да се движи клетката, как да се размножава, те задвижват нашите сърца, задвижват нашите умове“.

Това казва Дейвид Болински, създател на анимацията, променила преподаването по Биология (Biological Science) в Harvard. Със своя новаторски 8-минутен филм, гледан от над 20 милиона души по света, той въвежда изцяло нов подход за визуализация в молекулярната и клетъчна биология, като реализира тийнейджърската си мечта да стане първия 3Dдигитален “медицински аниматор” - напук на твърдението на декана на медицинския факултет в университета, че “в медицината няма място за комикси”. Визионер и харизматичен мечтател, който превръща сухите лекции по биология и анатомия в атракция, Дейвид помага на студентите по-лесно “да навързват” научните факти в молекулярната и клетъчна билогия.

В проект за Bill and Melinda Gates Foundation Дейвид работи по създаването на образователен анимационен интерактивен онлайн курс по биология за обществените колежи в САЩ. В него учениците буквално могат „да летят“ в моделите на неврона, в клетките на бактериите и на растенията, да местят протеини, да внасят и добавят вещества и да виждат мигновено какви са последствията от съответната намеса. Днес виртуалната и добавената реалност окриват нови полета за развитие пред анимираното обучение. Чрез тях Дейвид Болински и екипът му разработват първия пълен курс по молекулярна и клетъчна биология на насекоми за ученици в средното училище, като насърчават младежите не само да учат, но и „да продължат нататък“. И дори да не станат учени, да израснат като хора, които са грамотни в областта на науката.

Когато чуем, че някой млад българин е на добра позиция в компания от петорката FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) си казваме: „Браво!”. А когато това е жена, работила успешно и за Google, и за Apple, няма как да не възкликнем: “Това е изключително постижение!“ Е, Теа Кусева е опитала и от меда, и от жилото на това да си във въртележката на съвременните високи технологии, а опитът й в двата гиганта й дава куража да ги напусне и да опита сама. В момента създаденото от нея експериментално студио за събития DATEL Productions е официален Microsoft Partner.

Младата дама завършва Англо-американското училище в София и събитиен мениджмънт в Regent’s University в Лондон. Печели награда за най-добър студент в специалността си и първата си позиция в Google, благодарение на устременността и познанията си, след което отива да работи и за Apple, с чести интензивни полети между Европа и САЩ. Там научава, че отдадеността в професията винаги помага на кариерата, но често вреди на много други аспекти от живота. Точно това ще бъде акцентът на презентацията й в София. Както и колко строго персонална е дефиницията за успех.

В световните корпорации Теа усвоява безценни умения да организира стотици специалисти от няколко континента за едно събитие. И осъзнава широките възможности на електронни таблици като Google Sheets, Numbers, Microsoft Excel. Дори създава авторски инструмент, чиито качества са признати в Apple. В един момент осъзнава, че може да лети сама, без патерицата на корпорацията.  Рискува и… днес DATEL на Теа подготвя световно събитие в Excel индустрията.

 
 

Миролюба Бенатова е може би най-награждаваният разследващ журналист у нас. 26-годишната й кариера е ярко отражение на непоколебимия й нерв и усет за детайла в новината. След първите 7 години във в-к „168 часа“ Миролюба успешно сменя диктофона с микрофон. 50-те й филма са безспорен мотив да бъде избрана за “Репортер на десетилетието” в bTV. Както и да попадне в класацията на 100-те на влиятелни жени в България.

В bTV Мира разследва участието на българи в трафика на кокаин и източването на холандската социална система от наши роми. Разкритията за трафика на бъбреци й носи награда от Международния консорциум за разследваща журналистика в САЩ. След спирането на “Хрътките”, Бенатова работи в Nova TV, където разследва организираната просия в Швеция, както и българското участие в бизнеса с проститутки в Брюксел. Следва поредицата й за успелите българи в Америка.

Това, което не фигурира в официалната й биография е, че от две години скача самостоятелно с парашут. А днес цяла България знае, че от няколко месеца, след принудителното напускане на Нова телевизия, Миролюба Бенатова е лицензиран таксиметров шофьор. Напоследък практикува журналистика като хоби.

 
 

Канадецът Иън Джаксън е превърнал опазването на природата в своя кауза, професия, всекидневие, наука и… икономика.  Повече от 20 години той живее с проекти и стратегии за съхраняването на традиционните общности, за естественото свързване на природата и човека. Пътят му на вдъхновен изследовател и откривател започва от Ванкувър (Канада) и преминава през Япония, Кения, Норвегия, Мианмар и Тайланд, за да го доведе днес в София.

Иън играе водеща роля в успешното разработване на

5-годишния стратегически план на WWF България. Опитът му като коодинатор на общности в Норвегия,  мениджър на еко-проект в Найроби и експерт-преподавател за кадри за тайландското правителство, сега служи на България и нейните природозащитни инициативи. Говори за страната ни с плам и любов, а вдъхновението му успява да увлече все повече международни корпорации във финансиране на проектите. Наема верните хора, ментор е на множество мениджъри на програми, увлича със себе си младите зелени предприемачи.

 

На пръв поглед някои от заниманията му може да звучат далечни и странни на хората от града, но просветителският плам на Иън им придава ореал на героичност. Ще се уверите лично. На  TEDxVitosha 2020.

Току-що завърналият се от изкачването на 10-тия си осемхилядник д-р Атанас Скатов, ентомолог, е Зелената личност на България за 2019 г. Той е едно лъчезарно момче с дълга плитка и с непоколебима решимост, което безкрайно обича народните танци.

 

Постиженията му са главозамайващи: Атанас Скатов е първият и единствен българин-веган изкачил Седемте континентални първенци и 11 върха над 8000 метра в рамките на 6 години и 9 месеца; първият и единствен българин изкачил 4 върха над 8000 метра в една година, за 140 дни; първият и единствен българин изкачил 2 пъти Еверест - по северния и по южния ръб; първият българин атакувал 3 върха над 8000 метра в рамките на 23 дни – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г., реализирал е и най-​бързото българско изкачване на връх над 8000 метра - Макалу (8481 м) в рамките на 94 часа – само с една нощувка на базов лагер и световен рекорд до май 2019. 

Целта на Атанас не е в името на рекорда. В паузите между две експедиции алпинистът се превръща в писател и така вече е създал пет книги. За планинските върхове, естествено. Шестата ще бъде представена и на TEDxVitosha 2020, където Наско ще даде автографи на всички желаещи.

 

Цветелина Николова е управляващ директор на винарските изби „Катаржина Естейт”, „Белица Уайнъри”, „Кончерто Уайнъри”, и изпълнителен директор на „Платинум Брандс“ – дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки. Тя е най-младата българка с Master of Science in Wine Management в изключително престижната OIV (International Organization of Vine and Wine). Вдъхновена от световния опит и наученото там, Цветелина посвещава творческата си енергия на визията да постави България на винената карта на света.

 

“Виното е изкуство, музика, любов, една емоция, с която трябва  да живееш в сърцето си и да разказваш историята му със страст. Само така се получават нещата“, признава Цветелина. И „облича“ любовта си в книга. През 2018 г. тя издава – на български и на английски език - богато илюстрована “библия за българските вина и традиции”  - „Wines of Bulgaria“. 

 

Илиан Илиев тази година за трети път спечели еквивалента на „Оскар“ в областта на кулинарната фотография и книгоиздаването. Рецептите на Елица Божинова и снимките на Илиан, представени в най-сладката книга „Магията на шоколада“, получиха приза Gourmand Best in the World 2019 на Международния книжен панаир в Макао. Как момчето от Монтана успява да стигне до Кеймбридж? Как художникът израства от фоторепортер във войната в Косово до един от най-добрите фотографи на храна в света?

За 30-годишната си кариера Илиан успява да сътвори 15 самостоятелни изложби и 3 чудесни деца, които нарича „моето съкровище“, да преподава в HRC Culinary Academy у нас и в безброй мастър класове по кулинарен стайлинг и фотография по света. Да издаде четири книги, една от които с негови авторски рецепти. И, да, ако питате защо на английски изписва името си с малка буква – ами, за да не го бъркат с Лилиан.

COPYRIGHT TEDXVITOSHA 2020 ALL RIGHTS RESERVED.

THIS INDEPENDENT TEDX EVENT IS OPERATED UNDER LICENSE FROM TED.

  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle